Republica Danga

„ Danga nu e, adică e pretutindeni. Este o insulă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde legile fizicii terestre nu sunt chiar atât de riguroase. Aici nu se știe prea bine dacă oamenii mint, visează, sau trăiesc cu adevarat „


Civilizatia in criza?

Distribuiţi

Vizitator
Vizitator

Civilizatia in criza?

Mesaj Scris de Vizitator la data de Mar Mai 26, 2015 3:07 pm

Am citit un articol care mi-a declansat dilema - mai este omul capabil sa dezvolte o civilizatie ? Am tot auzit ca dezvoltarea  tehnico-stiintifica nu se insoteste si de un progres spiritual , moral ; ba dimpotriva as zice . Omul care  traieste in medii recunoscute prin valoarea culturala trecuta , civilizatoare , decade sau este asimilat de ..cei care vin din urma, ca sa zic asa. Prezicerii lui  Malraux -"sec . XXI va fi religios sau nu va fi de loc" i se da o noua interpretare , in conditiile in care termenul  real  si sensul este de spiritualitate si nu religiozitate , adica deserveste tendintza omului modern spre .. cai spirituale ..originale, fascinante, comode, minuni, senzational. Asta daca religia , de un anume fel, care avanseaza ...pas cu pas . nu se va impune  . Intre altele, iata, s-a ajuns intr-un asa punct in care se distrug ..fizic  cele ce-au ramas din civilizatii trecute , carora nici nu le-am gasi echivalent in timpurile noastre. etc Se tampeste omu' !?
Daca va-ntrebati...m-a apucat asaaa !  scratch

avatar
The Dude

Mesaje : 5175
Puncte : 5296
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Civilizatia in criza?

Mesaj Scris de The Dude la data de Mar Mai 26, 2015 8:46 pm

...o intreaga poveste cu predictia asta si interpretarile ei posibile; una accentuata bizar si oarecum contradictoriu chiar de autorul ei...

Se spune că Andre Berger zis şi Malraux ar fi zis celebra frază: “Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc.” Dar iată şi opinia autorului ei:  „Mi-au pus în gură: secolul XXI va fi religios. O profeţie ridicolă; cred în schimb că dacă umanitatea secolului viitor nu găseşte nicăieri un model exemplar de om, va fi rău.” ( Malraux într-un dialog cu Max Torrès, publicată în Hôtes de passage, 1975, cap. 3.), completată în altă parte: “N-am spus asta niciodată, bineînţeles, fiindcă n-am de unde să ştiu. Ceea ce spun e mai incert. Nu exclud posibilitatea unui eveniment spiritual la scară planetară.” (Interviu din Le Point, 10 dec. 1975). André Froissard însă îl contrazice, în Le Point  din 5 iunie 1993) :„Fraza lui Malraux despre secolul XXI chiar a fost spusă, depun mărturie, fiindcă a fost rostită de faţă cu mine, în cursul unei conversaţii în biroul de pe rue de Valois. (…) [A] urmat faimoasa formulă care este mereu citată inexact. El n-a spus: «Secolul XXI va fi religios… sau spiritual… », ci «Secolul XXI va fi mistic sau nu va fi deloc», ceea ce nu-i deloc acelaşi lucru. Cât despre acel bizar «sau nu va fi deloc», pe care noi îl luăm, într-un chip nu mai puţin bizar, în sens literal, vrea să spună că acest secol XXI, dacă nu va reuşi să-şi regăsească elanul începuturilor inteligenţei pe pământ, va rămâne fără gândire — ceea ce la Malraux echivalează cu a nu fi deloc.” Va fi secolul XXI la fel de tehnic precum cel de dinainte, sau va fi unul spiritual?

OK. Revenind la subiect eu cred ca religia se va transforma in altceva. Ea este mereu altceva de la primul zeu incoace, insa cred ca se va contopi cu un cod de reguli unanim acceptate, ori impuse. Cred ca evolutii ulterioare ale paleoastronauticii amintite si pe acest site, vor permite asimilarea mitologiei in istoria recunoscuta si asumata. Mai cred cu toata convingerea ca civilizatia umana se schimba permanent si ea, asa cum a facut-o mereu in istorie si in geografie, iar asta este principala ei carcteristica.

Un subicet excelent de dezvoltat...

    Acum este: Dum Iul 22, 2018 9:27 pm