Republica Danga

„ Danga nu e, adică e pretutindeni. Este o insulă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde legile fizicii terestre nu sunt chiar atât de riguroase. Aici nu se știe prea bine dacă oamenii mint, visează, sau trăiesc cu adevarat „


Azi in istoria lumii...

Distribuiţi
avatar
Kavarna

Mesaje : 1160
Puncte : 1215
Data de inscriere : 17/02/2015
Varsta : 37

Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de Kavarna la data de Mar Feb 17, 2015 8:23 pm

1856 - A murit poetul Heinrich Heine, ultimul reprezentant al romantismului german (n.13.12.1797).

1866 - Începe să funcţioneze Banca României. Primul preşedinte al Consiliului de administraţie a fost Ion Ghica.

1971 - A murit Miron Radu Paraschivescu, poet şi publicist ("Cînticele ţigăneşti") (n.02.10.1911).

1999 - Greva minerilor din Valea Jiului. Au avut loc, în localitatea Stoeneşti, judeţul Olt, confruntări violente între forţele de ordine şi grupuri de mineri porniţi înspre Capitală. Liderul Ligii Sindicatelor Minere din Valea Jiului, Miron Cozma, este arestat la Caracal, alături de Romeo Beja şi alţi lideri ai minerilor. Ministerul de Interne prezintă bilanţul înfruntării: 36 de victime spitalizate.
avatar
Sfatuitorul
Admin

Mesaje : 810
Puncte : 931
Data de inscriere : 13/02/2015
Localizare : Bucuresti

Gandul zilei de azi....

Mesaj Scris de Sfatuitorul la data de Mier Feb 18, 2015 7:56 am

Vine de la Schopenhauer si suna asa:

Rareori ne gândim la ceea ce avem, dar mereu la ceea ce ne lipseşte.
avatar
Sfatuitorul
Admin

Mesaje : 810
Puncte : 931
Data de inscriere : 13/02/2015
Localizare : Bucuresti

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de Sfatuitorul la data de Mar Apr 14, 2015 7:50 pm

1452 - S-a nascut Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer si arhitect italian renascentist (picturi: "Mona Lisa", "Cina cea de Taina") (m.02.05.1519).„Cina cea de taină“ a lui Leonardo da Vinci este cea mai populară reprezentare artistică a ultimei cine a Mîntuitorului. Marele pictor renascentist a reuşit să zugrăvească momentul dramatic în care Iisus anunţă că unul dintre apostoli îl va vinde. Este însingurat şi trist. Geniul lui Da Vinci nu numai că impresionează şi astăzi iubitorii de artă, dar generează şi interpretări, mai mult sau mai puţin veridice. Convinşi că ascunde mistere încă neobservate, teologi, istorici, muzicieni, informaticieni şi scriitori au descoperit noi mesaje, simboluri şi coduri nedezlegate în compoziţia lui Da Vinci. Dacă vreţi să le studiaţi cu atenţie, pe viu, nu pe Internet sau în cine ştie ce copie kitschoasă, puteţi admira clona uimitor de reuşită care străjuieşte altarul Bisericii Evanghelice din Rîşnov.

Iisus copil, Iisus la marginea mesei

Apropiindu-se data Paştelui (care la evrei înseamnă sărbătoarea comemorării ieşirii din robia egipteană), Iisus a vrut să cineze pentru ultima dată împreună cu ucenicii Săi. Ştia deja că Iuda Îl vînduse şi că aştepta doar momentul potrivit pentru a-L preda căpeteniilor iudeilor. Cina cea de Taină s-a săvîrşit în ziua de 13 nisan (6 aprilie) a anului 30. Scena cu Iisus înconjurat de cei 12 apostoli stînd la masă a fost zugrăvită de mulţi artişti de-a lungul timpului. Dar cea mai populară rămîne fresca lui Da Vinci, veche de peste 500 de ani. Înaintea ei, au existat şi altele. Fresca din catacomba Domitila (Roma) îl reprezintă pe Christos-Învăţător înconjurat de apostoli. Se află toţi în jurul unei mese, înveşmîntaţi în alb. Chipul lui Cristos arată un Mîntuitor foarte tînăr, iar discipolii au feţe de copii. Printre mozaicurile din Ravenna (secolul VI) există o altă Cină cea de Taină. Apostolii stau în spatele lui Iisus, în semicerc. Aici, Iisus este matur, cu barbă. În bisericile ortodoxe, Cina apare în numeroase icoane de lemn, iar în România, la Voroneţ, întîlnim o Cină în care Iisus este plasat nu în centru, ci la marginea mesei.

Altfel de Cine, altfel de personaje

Cina din cripta bazilicii San Isidoro din Leon, frescă aparţînd picturii romanice, ne arată nu numai personajele ştiute, ci şi alţi ucenici, cum ar fi Matia. Iuda primeşte pîinea din mîna lui Cristos, în timp ce, cu cealaltă mînă apucă un peşte din tavă, gest prin care îşi dovedeşte trădarea. Cea mai bogată în reprezentări ale Cinei cea de Taină este perioada Renaşterii. Domenico Ghirlandaio, din Florenţa, a pictat în 1480 o Cină în care Iuda e însoţit de o pisică, simbol al infidelităţii. În tabloul lui, pictorul olandez Dirk Bouts din Louvain (1467) înfăţişează personajele fără aureole de sfinţi, iar Iuda e pictat cu spatele. Cina cea de Taină a lui Juan de Juanes evocă momentul consacrării pîinii de către Isus, iar Iuda e surprins gata să plece. În ultimele secole, artiştii moderni au dat noi interpretări momentului Cinei. La bazilica Sagrada Familia, Cina cea de Taină apare sculptată cu forme viguroase, de influenţă cubistă, pe faţada Patimilor. Este opera sculptorului J. M. Subirachs. Controversatul Dali a pictat şi el Cina cea de taină (1955), într-o ambianţă futuristă.

De ce Iisus n-are picioare?

Peste miile de variante ale Cinei cea de Taină din toate timpurile, cea a lui Da Vinci a rămas cea mai cunoscută, dorită, copiată şi interpretată. Are 460×880 cm. Pictura murală se găseşte în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano. A fost realizată între 1495–1498, în tempera şi ulei pe ipsos. După puţin timp, vopseaua a început să se desprindă. În cursul secolelor, pictura a fost de mai multe ori restaurată, rezultatele fiind mai degrabă negative, culorile întunecîndu-se. Călugării dominicani au distrus peretele inferior, deschizînd o uşă chiar la mijloc, eliminînd astfel picioarele lui Iisus. Ultima restaurare, începută în 1948 şi terminată la 28 mai 1999, a reînnoit pigmentul colorant milimetru cu milimetru. În august 1943, în urma unui bombardament aerian, tavanul încăperii s-a prăbuşit, dar pictura a rămas ca prin minune intactă, protejată doar de cîţiva saci cu nisip. În 1980, împreună cu biserica şi cu mănăstirea dominicană, opera lui Leonardo a devenit patrimoniu UNESCO. E vizitată din 15 în 15 minute de cîte 25 de vizitatori. Pe an, sînt cam 320.000, de 3-4 ori mai puţini decît numărul cererilor.

Litere care nu se văd

Cina lui Da Vinci este deosebită pentru că, pentru prima oară, personajele sînt zugrăvite cu emoţiile fireşti din momentul cînd au aflat de la Iisus că „Unul dintre voi mă va trăda“. Ca şi pe Gioconda, mulţi pictori au încercat să o reproducă, dar fără a reuşi să egaleze geniul originalului. Cina a ajuns şi în producţia industrială, pe oglinzi, mouse-pad-uri, feţe de pernă, brelocuri. E cusută pe goblenuri. E folosită în reclame şi caricaturi. Există şi o formaţie canadiană cu acest nume. Dar, mai presus de toate, Cina cea de Taină e studiată şi răstălmăcită în fel şi chip. Mulţi cred că Da Vinci, autor a peste 600 de invenţii, ar fi introdus cu bună ştiinţă în pictură mai multe mesaje codate. Niciun detaliu nu pare să fie întîmplător. Eroii cărţii lui Dan Brown poartă un dialog despre „Cina cea de taină“, ajungînd la concluzii care, dacă ar fi adevărate, ar zdruncina din temelie creştinismul. Astfel, de cîţiva ani ne macină gîndurile ideea că personajul din dreapta lui Iisus, cu un chip feminin, este Maria Magdalena cu care Mîntuitorul ar fi avut o legătură intimă. Între ei, linia umerilor desenează un „M“, de la numele femeii. Tot între ei, ar fi un „V“, simbolul Sfîntului Graal. Iar dacă imaginea femeii am muta-o la dreapta, Maria Magdalena ar sta cu capul pe Iisus, într-un gest tandru.

Un prunc la Cină

O legendă spune că Leonardo ar fi folosit acelaşi bărbat drept model pentru pictarea chipurilor lui Iisus şi Iuda, cele două personaje semănînd foarte mult. În cartea „The Bible Fraud“ a australianului Tony Bushby, se vorbeşte despre fratele geamăn al lui Iisus. Unii spun că în tablou n-ar fi Ioan, dar nici Maria Magdalena, ci fratele lui Iisus, asemănarea dintre ei fiind izbitoare. Că Iisus ar fi avut legături matrimoniale cu Maria Magdalena pare să susţină şi experimentul italianului Slavisa Pesci. Informaticianul a obţinut întîi imaginea în oglindă a picturii. Apoi a suprapus-o peste original. Se pare că ceea ce a obţinut a dat naştere unor noi ciudăţenii şi scandaluri. Prin întrepătrunderea celor două imagini, se obţine silueta unei femei stînd în picioare, cu un prunc în braţe. Mai apare şi un cavaler templier (Da Vinci făcea parte din Ordinul Opus Dei, conform unor dosare secrete din Arhivele Naţionale Franceze). Imaginea este neclară, de aici şi acuzaţia că marea descoperire ar fi pură speculaţie. Suprapunînd parţial cele două picturi, Pesci a descoperit la marginea mesei chipul lui Da Vinci însuşi.
avatar
Sfatuitorul
Admin

Mesaje : 810
Puncte : 931
Data de inscriere : 13/02/2015
Localizare : Bucuresti

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de Sfatuitorul la data de Mar Apr 14, 2015 7:52 pm

...si o alta speculatie:

avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Mar Apr 14, 2015 8:08 pm

...pa mine ziua de azi ma duce cu gandul la Vladimir Vladimirovici Maiakovski, poet si dramaturg rus :

Secretul tinereţii
"Tineretul" nu-înseamnă cei care
prin poiene dosite socot că
rostul lor e - în urlete asurzitoare -
să-şi clătească gâtlejul cu votcă.
"Tineretul" nu-înseamnă cei care
vor pocite veşminte să poarte,
primăvara, în nopţile clare,
bătând bulevarde...
Nu, nu-nseamnă că-s tineri aceşti
maimuţoi care-n zori roşcovane -
tot ce clocotă-n vinele lor tinereşti
irosesc în amor, după toane.
Tinereţe e asta?... Pospai!
Că ai optsprezece-ani? Poţi să ai.
Tineretul sunt cei
care astăzi - la luptă venindu-le rândul -
le vor spune acelor ce-au căzut pentru ei:
"Noi schimba-vom pământul!..."
Tinereţe! Eşti numele, harul
luptătorilor lumii, gata-n front să se-adune,
aprinzând viitorului farul
unor zile mai bune.....un socialist ???


Intr-o zi ca asta...ploioasa si sumbra din anul 1930 , Maya s-a sinucis

A condamnat vehement sinuciderea lui Serghei Esenin, dar printre randuri afost nevoit sa admita: „Pentru a scrie un poem excelent și pentru a putea fi citit aici - acela trebuie să moară."

In biletul de adio a scris:

”Mama, surori, prieteni, iertați-mă - nu este bine (nu recomand altora), dar pentru mine nu se poate altfel. / Lili – iubește-mă. ”

avatar
Sfatuitorul
Admin

Mesaje : 810
Puncte : 931
Data de inscriere : 13/02/2015
Localizare : Bucuresti

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de Sfatuitorul la data de Mier Apr 15, 2015 8:07 am

1844 - S-a nascut filosoful, poetul si filologul german Friedrich Nietzsche ("Asa grait-a Zarathustra", "Dincolo de bine si de rau") (m.25.08.1900).

1912 - Catastrofa transatlanticului "Titanic" (1.517 morti dintre 2.209 pasageri).

1944 - Al doilea mare bombardament anglo-american asupra capitalei. Universitatea e distrusa partial.

1980 - A murit Jean-Paul Sartre, scriitor si filosof francez, principal reprezentant al curentului existentialist ( "Greata", "Mustele", "Diavolul si bunul Dumnezeu") (n.21.06.1905).
avatar
Kavarna

Mesaje : 1160
Puncte : 1215
Data de inscriere : 17/02/2015
Varsta : 37

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de Kavarna la data de Mier Apr 15, 2015 11:35 am

avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Joi Apr 16, 2015 8:26 am

1828 - A murit pictorul spaniol Francisco de Goya (n.30.03.1746). - recomand filmul Goya's Ghosts - Fantomele lui Goya de Milos Forman (2006)

1871 - S-a nascut dramaturgul irlandez John Millington Synge. A avut o contributie fundamentala la renasterea literara irlandeza. Creatia sa este impregnata de un realism aspru, cu sugestii romantice si simbolico-folclorice, strabatuta de sarcasm, ironie si lirism, elemente ce concura la zugravirea atmosferei ireale a satului irlandez, apasat de superstitii, conturind totodata destine puternice. Capodopera sa este considerata drama "Nazdravanul Occidentului" (m.24.03.1909).  - Maslina...se aude ??

1896 - S-a nascut scriitorul Tristan Tzara, unul dintre initiatorii miscarii dadaiste, prin care se propunea negarea valorilor recunoscute ale civilizatiei ("Omul aproximativ", "Trandafirul si ciinele") (m.25.12.1963).  - Sarbatorim Lia ???


1938 - Sint arestati si condamnati la inchisoare mai multi conducatori legionari, in frunte cu capitanul Corneliu Zelea Codreanu. (..tu coderne esti nadejdea....)

1997 - A murit scriitorul japonez Yasunari Kawabata, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1968 ("Frumoasele adormite", "Stol de pasari") (n.11.06.1899). ...eiiii, aista e un autor tare drag inimii mele si pe care e musai sa il cititi, ca are o sensibilitate....
avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Joi Apr 16, 2015 10:07 am

Aaaaaaa..Sfatuitorul, in urma cu cativa ani si eu tineam o rubrica asemanatoare in care comentam evenimentele adaugand fiecaruia un gram de picanterie cules "din spatele cortinei"...

De aia, aici nu am incercat sa te plagiez, ori sa iti taxez lipsa de participare prin vreo ironie...
Am vrut doar sa reiau ce faceam eu dincolo...

In plus sursa mea nu e cea utilizata de tine, asa ca informatiile s-ar putea completa... Surprised
avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Vin Apr 17, 2015 8:27 am

1885 - S-a nascut scriitoarea daneza Karen Blixen (pseudonim literar Isak Dinesen), autoarea romanului ''Ferma mea africana'' (m.07.09.1962).....a scris de fapt filmul Out of Africa, pentru care multi dintre noi ii raman profund indatorati...

1953 - S-a nascut poetul si publicistul Paul Balahur ("Anotimpul corabiilor", "Ce ora bate in univers")

Plouă cu aripi. Ploaie plutită
Care ajunge greu pe pământ.....
O fremătare necontenită
De aripi moarte, duse de vânt....

Aripi uşoare de zburătoare
Dar care-adună nori uriaşi -
Neprevăzută ameninţare
Plutind severă peste oraş...

Ploaie de aripi ca niciodată
Stârnită-n cerul încă senin -
În aparenţă nevinovată,
Plouă cu umbra celor ce vin...

Dar cade-ntruna apăsătoare
Abia se vede soarele mort -
Dacă mai plouă şi-n continuare
O să-mi pierd trupul pe care-l port!

Cade pe lucruri şi-abia te scuturi
Şi-alte puhoaie ochii-ţi închid -
Aripi de păsări, aripi de fluturi
Sunt tot mai grele căzând în vid...

Calc peste aripi care căzură
Îngreuiate cu foşnet sec,
Valul de aripi îmi intră-n gură -
În marea moartă am să mă-nec!

Dacă mai plouă or să se şteargă
Urmele noastre sub greu noian -
O să se-nfunde calea cea largă,
O să se scurgă totul în van...
avatar
Sfatuitorul
Admin

Mesaje : 810
Puncte : 931
Data de inscriere : 13/02/2015
Localizare : Bucuresti

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de Sfatuitorul la data de Vin Apr 17, 2015 9:48 am

Dude..eu zic asa: deocamdata nu avem o problema in asta..Eu scriu despre evenimentele care imi par mie importante, tu le alegi pe ale tale.


...e si mai bine ca avem surse diferite, ca eu nu citez din 3net..

grav va fii cand vom fii 25 de postaci pe tema asta....dar daca stau sa ma gandesc bine, nici atunci bom

uite, de pilda mie stirea asta imi pare stirea zilei:

1863 - S-a nascut, in Egipt (Alexandria), poetul neogrec Constantin Kavafis ("Corespondente dupa Baudelaire", "Muntele", "O noapte la Kalinderi") (m.29.04.1933).

...il stii ??
avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Vin Apr 17, 2015 9:58 am

superficial....poezia epigrafica.... a fost si o piesa de teatru ceva ??

uite ce-am gasit de el:

As vrea sa povestesc amintirea aceea...
Dar iata ca aproape nimic n-a mai ramas,
s-a sters
in anii fragezi ai tineretii mele pierduta zace, departe.
O piele ce facuta parea din iasomie...
Noaptea aceea de august...de august sa fi fost?...
Abia-mi amintesc ochii;albastrii erau parca...
Ah!da, erau albastrii, albastru de safir.


deh..nu i-am pastrat cine stie ce amintire... (il port in minte asociat cu str. Kavafi Vechi)


avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Sam Apr 18, 2015 10:31 am

1945 - A murit John Fleming, inginer electrician britanic care a brevetat dioda sau valva Fleming, componenta aflata la originea tuturor lampilor care au fost utilizate in radiotelecomunicatii (n.29.11.1849). ....iti vine sa crezi cat de tanara e telecomunicatia ??..in primul razboi mondial, avioanele de recunoastere trebuiau sa aterizeze pentru a transmite observatiile facute..primul atac aeirian coordonat prin radio a fost cel al Legiunii Condor la 26 April 1937, asupra satului spaniol Guernica, desi la acea data multe alte zboruri utilizau undele din eter...

1949 - Irlanda a parasit Commonwealth-ul si devine o republica independenta. (salutare Maslina !!)...atent la evenimentele istoriei Sir Paul McCartne avea sa formuleze 23 de ani mai tarziu o motivatie simpla, incisiva si precisa, atragandu-si multe neplaceri, piesa insasi fiind si azi interzisa de unele posturi de radio:
1955 - A murit fizicianul german Albert Einstein, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1921. A emigrat in SUA, in 1933 (n.14.03.1879). ... ....desigur doar o moarte relativa1992 - A murit comicul britanic Benny Hill (n.21.01.1924). ....criticat ades pentru sexualitatea excesiva a filmelor sale...imi amintesc de o gluma a unia dintre scheciurile lui: pe un zid, un graffity care zice: "Dumnezeu a murit ! - semnat Nietzsche", alaturi altul: "Nietzsche a murit ! - semnat Dumnezeu"

avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Dum Apr 19, 2015 11:15 am

1961 - S-a nascut Valentin Darie, membru al grupului "Divertis".

avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Lun Apr 20, 2015 8:39 am

1889 - S-a nascut dictatorul german Adolf Hitler (m.30.04.1945). Cel mai prolific criminal al tuturor timpurilor..nici nu cred ca apartine acestei rase..

avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Mar Apr 21, 2015 11:03 am

2003 - A fost ales procurorul Curtii Penale Internationale (CPI), primul tribunal mondial permanent menit sa judece individual persoane acuzate de crime de razboi, genocid precum si alte incalcari flagrante ale drepturilor omului. Aceasta institutie, a fost infiintata in urma unui tratat ratificat de reprezentanti din 87 de tari (Haga). ..si pe care doar putini il respecta..

1910 - A murit scriitorul american Mark Twain - pseudonim pentru Samuel Langhorne Clemens - (romanele "Aventurile lui Tom Sawyer", "Print si cersetor") (n.30.11.1835). ..cel mai iubit scriitor al meu


1915 - S-a nascut actorul american Anthony Quinn ("Viva Zapata", "Zorba Grecul", "Ora 25") (m.3.06.2001). - "pentru orice femeie care se culca singura in pat, toti barbatii din lume sunt vinovati.."


Vizitator
Vizitator

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de Vizitator la data de Mar Apr 21, 2015 12:34 pm

Da, 100 de ani de la nasterea lui Anthony Quinn !

"Alexis Zorba: Damn it boss, I like you too much not to say it. You've got everthing except one thing: madness! A man needs a little madness, or else...
Basil: Or else?
Alexis Zorba: ...he never dares cut the rope and be free.."
avatar
dani el

Mesaje : 110
Puncte : 110
Data de inscriere : 17/04/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de dani el la data de Mar Apr 21, 2015 3:22 pm

Va salut oameni buni ! Bine (ca) v-am gasit ! Very Happy

Cat il priveste pe Anthony Quinn, mi se pare extraordinara secventa selectata de The Dude. E o explozie de optimism intr-o lume dura...
Cred ca ne-ar trebui tuturor un pic de Zorba Grecul in suflete. Ferice de cei ce-l au deja !
avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Mier Apr 22, 2015 8:26 am

Azi – Ziua Pamantului….toate celelalte corpuri ceresti ar trebui instiintate…poate se simt si ele cu o mica atentie acolo….

1724 - S-a nascut filosoful german Immanuel Kant ("Critica ratiunii pure", "Critica ratiunii practice") (m.12.02.1804). – care este o observatie atenta a relationarii dintre experienta si ratiune…pe piata mai exista o carte a lui Ion Ianosi in care lucrarea este exemplar comentata…

1850 - S-a nascut Veronica Micle, poeta, ramasa in constiinta publica mai ales prin marea dragoste pe care i-a inspirat-o lui Eminescu ("Poezii"-1887) (m.03.08.1889). – dar si prin remarcabilele exercitii de parasutism si veleitarism literar..

1867 - fost adoptata "Legea pentru infiintarea unui nou sistem monetar si pentru fabricarea monedelor nationale", prima lege monetara din Romania, prin care se adopta ca unitate monetara Leul, compus din 100 de bani. El va fi marcat cu valoarea sa si armele tarii, fara vreun semn distinctiv al puterii suzerane, cum prevedea firmanul din octombrie 1866 (22 apr./4 mai).  – ceea ce imi aminteste de o sceneta a grupului Divertis, in care se chestiona legitimitatea acestei alegeri. De unde pana unde “Leu”..ca noi nu avem in tara asa ceva…Si apoi, romanii sunt un popor pasnic, pe care fiara nici nu ar avea cum sa ii reprezinte vreodata. De acea comicii propuneau ca moneda nationala sa fie aleasa “Oaia”…care se potriveste manuse cu spiritul national…desigur cu submultiplul “Mielu”, o Oaie avand 100 de Miei, iar o chifla impletita urmand sa coste  o Oaie si 50 de Miei….

1899 - S-a nascut Vladimir Nabokov, scriitor rus, emigrat in anul 1940 in SUA. Si-a castigat faima mondiala odata cu declansarea scandalului in jurul romanului "Lolita" (1955) (m.02.07.1977). – mai pustoaicele astea…..

1870 - S-a nascut Vladimir Ilici Lenin…alta eroare a mamei natura..

1904 - S-a nascut Jacob Robert Oppenheimer, fizician american. Impreuna cu un grup de cercetatori, a construit prima bomba atomica (m.18.02.1967).  – tot respectul, insa cred ca era mai bine fara el…

1980 - S-a incheiat constructia primei nave transportor frigorifice construita in tara (la Galati), "Polar 7", cu o capacitate de 6.800 tdw. – basescu si-a luat pe ea doua vondci si o suba meseriase..

1986 - A murit Mircea Eliade, prozator, istoric al religiilor, romancier, eseist, membru al Academiei Romane si al altor academii si societati stiintifice straine, Doctor Honoris Causa al mai multor universitati europene si americane. Stabilit, intre anii 1945 si 1956, in Franta, apoi in SUA (n.09.03.1907). ..dupa spusele lui a incercat “suprema initiere”…nu stim cum a iesit, insa probabil vom afla…dincolo.1937 - S-a nascut actorul american Jack Nicholson ("Oameni de onoare", "Postasul suna intotdeauna de doua ori", "Vorbe de alint"). - si excelentul Zbor Deasupra Unui Cuib de Cuci:avatar
Kavarna

Mesaje : 1160
Puncte : 1215
Data de inscriere : 17/02/2015
Varsta : 37

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de Kavarna la data de Mier Apr 22, 2015 9:31 pm

Pe 22.04., in 1766 s-a nascut Germaine Necker aka Madame de Staël; un personaj interesant, desi a evoluat in plin ridicol...

Totusi, cred ca merita amintita.

avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Joi Apr 23, 2015 4:54 pm

1564 - S-a nascut William Shakespeare, cel mai mare dramaturg englez ...si al universului....1616 - A murit Miguel de Cervantes Saavedra, scriitor spaniol, poet, dramaturg, autorul celebrului roman "Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha"...dupa parerea mea (si nu numai), cea mai buna carte a tuturor timpurilor...

avatar
Kavarna

Mesaje : 1160
Puncte : 1215
Data de inscriere : 17/02/2015
Varsta : 37

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de Kavarna la data de Joi Apr 23, 2015 7:08 pm

sorry...mesaj gresit plasat clown
avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Vin Apr 24, 2015 8:12 am

1731 - A murit scriitorul englez Daniel Defoe (n.1660)....azi (Vineri), in istorie....ne gandim cu recunostinta la marinarul Robinson
1883 - S-a nascut scriitorul ceh Jaroslav Hasek (m.1923). "Svejkule, ciuleşte urechile şi bagă de seamă la ce-ţi spun..."
1904 - S-a nascut pictorul american de origine olandeza Willem de Kooning, ultimul si cel mai bine cotat dintre reprezentantii expresionismului abstract...maestru al unei anumite cromatici1980 - A murit Alejo Carpentier, scriitor cubanez, intemeietorul literaturii latino-americane moderne ("Imparatia acestei lumi", "Recurs la metoda", "Harpa si umbra") (n.26.12.1904)....domne, a fost important...zice si Borges...avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Sam Apr 25, 2015 10:25 am

1940 - S-a nascut actorul american de film Al Pacino ("Nasul", "Sperietoarea").
1874 - S-a nascut Guglielmo Marconi, inginer si fizician, inventatorul telegrafiei fara fir si a antenei de emisie legate la pamant. A fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizica pe anul 1909 (m.20.07.1937). ...de-atunci avem si la sate radio-activitate...


avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de The Dude la data de Dum Apr 26, 2015 10:16 am

1731 - A murit scriitorul englez Daniel Defoe (n.1660). ...lumea a ramas blocata in Robinson Crusoe, dar tipul asta a avut o contributie masiva in literatura universala....pe langa asta "Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuțios, preocupat de morala individuală și socială."
1798 - S-a nascut pictorul francez Ferdinand Victor Eugene Delacroix (m.13.08.1863)...adica, cineva foarte drag acestui spatiu...e arhicunoscut pentru panza: "Libertatea conducand Poporul"  (n-am inteles niciodata de ce a trebuit sa aiba tatele goale...dar mi-a placut mult ideea)

1905 - S-a nascut regizorul francez Jean Vigo. Format la scoala suprarealismului si a dadaismului, el a fost numit "Rimbaud al cinematografului" ("Apropo de Nisa", "Nota zero la purtare") (m.10.10.1934). -- la vremea lui a trecut destul de modest prin cinema insa are gigantice influente in lumea filmului de azi
1986 - Accidentul nuclear de la centrala atomica de la Cernobil (Ucraina, atunci in URSS). ..doamne ce ne-am mai iradiat atunci...si cum umblam disperati dupa pastila izbavitoare de iod...


Continut sponsorizat

Re: Azi in istoria lumii...

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


    Acum este: Lun Mai 21, 2018 2:07 am