Republica Danga

„ Danga nu e, adică e pretutindeni. Este o insulă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde legile fizicii terestre nu sunt chiar atât de riguroase. Aici nu se știe prea bine dacă oamenii mint, visează, sau trăiesc cu adevarat „


Sarbatori muncitoresti

Distribuiţi
avatar
The Dude

Mesaje : 5060
Puncte : 5181
Data de inscriere : 17/02/2015

Sarbatori muncitoresti

Mesaj Scris de The Dude la data de Mar Apr 28, 2015 8:59 am

avatar
Kavarna

Mesaje : 1160
Puncte : 1215
Data de inscriere : 17/02/2015
Varsta : 37

Re: Sarbatori muncitoresti

Mesaj Scris de Kavarna la data de Mier Apr 29, 2015 10:43 am

In regimul comunist, 1 Mai era mai degraba o sarbatoare de partid. Cu manifestari si gratare, vreme de un secol a fost ziua muncitorilor, pana in zilele noastre, cand de 1 mai incepe sezonul estival.

In Romania, aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista, in 1890.
Daca ne uitam in trecut, putem spune fara sa gresim ca intaiul mai romanesc a avut trei perioade.

Prima: din momentul in care am inceput sa-l sarbatorim, adica din 1890 si pana la instaurarea regimului comunist, in 45. Timp de 55 ani, Ziua Muncii, atat sub Carol I sau regele Ferdinand, spun istoricii, a insemnat pentru popor sarbatori campenesti si iesiri la iarba verde.
Sub comunisti, 1 Mai s-a transformat intr-o mare sarbatoare de preamarire a partidului. Cu tot fastul ei. Muncitorii erau obligati sa aduca elogii regimului comunist, la defilari grandioase, cu pancarte ce afisau chipurile conducatorilor. Sotii Ceausescu erau primiti cu aplauze si onoruri in semn de iubire si pretuire.

Muncitorii primeau liber, insa erau nevoiti sa participe la manifestari. Dar chiar si asa, spun istoricii, oamenii prefera sa-si aminteasca partile frumoase din acele zile.

Adrian Cioroianu, istoric: "Fiecare generatie rememoreaza totdeauna in mod pozitiv tineretea. In timpul regimului comunist semnai un convocator: 'trebuie sa ne intalnim nu stiu unde'. Acum, la 20 de ani distanta, majoritatea celor care erau atunci muncitori isi aduc aminte cu mare placere. Dincolo de latura politica insemna o bere, o friptura, dupa parada. Ori acum pensionarii ii privesc pe acesti tineri cum se urca in trenuri si se duc sa faca o petrecere bahica la mare".

Asa am ajuns in epoca noastra, cand 1 Mai a devenit mai degraba ziua in care se da startul sezonului estival.
Oricum am sarbatori, un lucru este cert: ziua muncii este una libera pentru angajati.

Totul a inceput in urma cu 125 de ani, adica in 1889, cand Congresul Internationalei Socialiste a decretat 1 mai "ziua internationala a muncitorilor". In spatele deciziei au stat incidentele violente dintr-o piata din Chicago, unde zeci de mii de muncitori au cerut reducerea zilei de munca la 8 ore.
avatar
Sfatuitorul
Admin

Mesaje : 810
Puncte : 931
Data de inscriere : 13/02/2015
Localizare : Bucuresti

Re: Sarbatori muncitoresti

Mesaj Scris de Sfatuitorul la data de Joi Apr 30, 2015 8:12 pm

...Eu raman un traditionalist....aer curat, padure, mici, bere...pacat ca n-am unde pune si de o demonstratie (poate maine prin bucatarie cu mopul.... Shocked

Vizitator
Vizitator

Re: Sarbatori muncitoresti

Mesaj Scris de Vizitator la data de Joi Apr 30, 2015 8:22 pm

Luati ! de la Mitica !  cheers

Continut sponsorizat

Re: Sarbatori muncitoresti

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


    Acum este: Dum Mai 20, 2018 10:36 pm